Enter your keyword

Βρώμη, το δημητριακό που αγαπούν οι διαιτολόγοι.

Βρώμη, το δημητριακό που αγαπούν οι διαιτολόγοι.

Βρώμη, το δημητριακό που αγαπούν οι διαιτολόγοι.

Όταν κάποιος επισκέπτεται έναν διαιτολόγο, του προτείνεται για την κατανάλωση πρωινού γεύματος, τα δημητριακά βρώμης. Μία και μόνο μερίδα βρώμης, μπορεί να καλύψει το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες. Η βρώμη, είναι δημητριακό που κατεβάζει τα επίπεδα της HDL (κακής χοληστερίνης), στο αίμα μας. Το δημητριακό βρώμη, περιέχει μια πληθώρα βιταμινών του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχεία, μεταλλικά στοιχεία αλλά κυρίως περιέχει τις τόσο απαραίτητες φυτικές ίνες (β-γλυκάνες), που βοηθούν τόσο το πεπτικό όσο και το καρδιαγγειακό σας σύστημα.
Γι αυτό το

λόγο, λατρεύεται από τους διαιτολόγους. Εκτός των άλλων, είναι πολύ εύπεπτη και χρησιμοποιείται ευρέως από διάφορες κατηγορίες ατόμων, όπως από τα δυσανεκτικά στη γλουτένη άτομα. Δηλαδή τα άτομα με κοιλιοκάκη, οι οποίοι και δεν μπορούν να μεταβολίσουν μια ομάδα πρωτεϊνών, η οποία συναντάται στα σιτηρά (που ονομάζονται προλαμίνες). Η πιο συνηθισμένη λοιπόν προλαμίνη, είναι η γλουτένη.

 

Πως συναντάται και πως τρώγεται:

Τη βρίσκουμε σε διάφορες μορφές. Συνήθως υπάρχει το αλεύρι βρώμης, μετά από την άλεση του καρπού, που τρώγεται με διάφορους τρόπους, όπως ενισχυτικό για άλευρα, σαν πρώτο ή δεύτερο συστατικό σε κουλουράκια- ψωμιά- γλυκά. Η βρώμη τρώγεται σαν χυλός, με γάλα ή γιαούρτι, καταναλώνεται και σκέτη σαν χυλός βρασμένος σε νερό. Την βρίσκουμε ως πλιγούρι, μετά από τον τεμαχισμό του καρπού. Χρησιμοποιείται ακόμα και για την παρασκευή μπύρας. Υπάρχουν ακόμα και ψωμιά βρώμης ή τα πολύ νόστιμα και απολαυστικά μπισκότα βρώμης.

Η βρώμη, είναι το μεγάλο μυστικό για να κάνετε μαλακά και αφράτα μπιφτέκια. Αντικαταστήστε το ψωμί ή την φρυγανιά που περιέχουν τα μπιφτέκια σας, με βρώμη. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει! Άλλωστε η βρώμη είναι ένα τόσο αγνό προϊόν, που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα δημητριακό που κυκλοφορεί, αφού όλα πλέον, είναι επεξεργασμένα, άρα και έχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

221038032

 

Συνταγή για ένα νόστιμο πρωινό: (English breakfast)

1/2 φλ. Νιφάδες βρώμης,

3 κ.σ. κράνμπερι,

2-3 αποξηραμένα σύκα- ή ροδάκινα σε μικρά κομματάκια,

10 καρυδόψυχες (κοπανισμένο) ή κάποιος άλλος ξηρός καρπός.

– Συνδυάστε το με γιαούρτι ή γάλα χαμηλό σε λιπαρά

 

Αλμυρή εκδοχή βρώμης:

Θα χρειαστείτε:

1 φλ. γάλα χαμηλό σε λιπαρά,

1 φλ. βρώμη,

λίγο αλάτι-πιπέρι

και τυρί χαμηλό σε λιπαρά

Σε μία κατσαρόλα  βάζουμε το γάλα, μόλις πάρει μια βράση βάζουμε τη βρώμη με χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια για λίγα λεπτά. Τέλος βάζουμε λίγο αλάτι-πιπέρι, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, το περιχύνουμε στο πιάτο και πάνω του ρίχνω το τυρί επιλογής μου. Θα έχουμε ένα θρεπτικό χυλό, ευχάριστος για βραδινό γεύμα.

 

Παπαδοπούλου Βασιλική

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, επαγγελματική εξειδίκευση στην Άνοια και Τρίτη Ηλικία. Επαγγελματική εμπειρία στο χώρο του αδυνατίσματος – υγείας. Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Τεχνολόγων Διατροφής. Μέλος της επιστημονικής ομάδας-ΔΙΑΤΡΟΦΗ-, Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, του Συνδέσμου Θηλασμού LA LECHE LEAGUE Ελλάδος, του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση κ.α. Διεύθυνση Βοσπόρου 59, Τούμπα, τηλ: 2310918393