Blog
image1

Βιολογική Κινόα και τα οφέλη της

Μοιράσου αυτό το άρθρο
Facebook

Gluten Free και με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Αυτά είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καθιστούν την κινόα ένα από τα πιο δημοφιλή δημητριακά, τα τελευταία χρόνια. Το όνομα της είναι Chenopodium quinoa και πρόκειται για ένα ετήσιο ποώδες φυτό που καλλιεργείται κατά κόρον στις πλαγιές του Ειρηνικού των Άνδεων στη Νότια Αμερική.

Ο πρώτος λαός που ασχολήθηκε, πρώτη φορά το 5000 π.Χ., διεξοδικά με την καλλιέργεια κινόα ήταν οι Ίνκας, οι οποίοι την είχαν χρησιμοποιήσει  και σαν ποτό, το λεγόμενο Chichi. Το 2013, τα Ηνωμένα Έθνη κατέταξαν την κινόα ως υπερτροφή, λόγω της υψηλής διατροφικής της αξίας.

Τι είναι καλύτερο από την κινόα; Μα φυσικά η βιολογική κινόα!

Η βιολογική κινόα περιέχει 20 απαραίτητα αμινοξέα, ενώ η ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχει ταιριάζει πολύ με εκείνες του γάλακτος. Ο σπόρος της κινόα προσομοιάζει με αυτόν των παντζαριών και του σπανακιού.

Είναι μια σημαντική πηγή μετάλλων και βιταμινών, και έχει επίσης βρεθεί ότι περιέχει πλούσια αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, φυτοστερόλες, φλαβονοειδή τα οποία εμποδίζουν την απελευθέρωση των ελευθέρων ριζών. Η βιολογική κινόα αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών με αποτέλεσμα να διευκολύνει τη λειτουργία του εντέρου αλλά και να εντείνει το κορεσμό. Εκτός αυτού, έχει θεωρηθεί ότι παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα αναλογία των ωμέγα-3 λιπαρών και περιέχει βιταμίνη Ε, με αποτέλεσμα να προστατεύει το δέρμα από δερματικές αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ψωρίαση αλλά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι, επιπλέον, καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, μαγγανίου και άλλων μετάλλων όπως επίσης περιέχει και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, και D) που συμμετέχουν σε διάφορες λειτουργίες του μεταβολισμού. Αυτός είναι ο λόγος που η βιολογική κινόα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος για την απώλεια βάρους διατηρώντας και τα επίπεδα της υγεία μας ιδιαίτερα υψηλά.

Που τη χρησιμοποιούμε

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, κέικ, γλυκά ή ακόμα και να αντικαταστήσει το ρύζι. Οι νιφάδες μπορεί να καταναλωθούν για πρωινό μαζί με φρούτα, γάλα ή γιαούρτι.

Είναι κατάλληλα για χορτοφάγους και vegan, οι οποίοι αντικαθιστούν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με βιολογική κινόα, χωρίς καμία επίπτωση στον οργανισμό τους, άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη αλλά και ασθενείς με κοιλιοκάκη. Αποτελεί μια διατροφική, οικονομική, εύχρηστη πηγή τροφής ιδανική για τέτοιες περιπτώσεις.

Παρόλο αυτά, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από άτομα που παρουσιάζουν ρευματισμούς, αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, πέτρες στα νεφρά. Θα πρέπει να το λαμβάνουν με ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους.