bioagros βιολογικά προϊόντα - Άρθρα

Στην κατηγορία: Άρθρα

Ύστερα από ένα κοπιαστικό καλοκαίρι από τις ατελείωτες βουτιές στη θάλασσα ή το παιχνίδι στο βουνό, έρχεται ένας ακόμα δυσκολότερος χειμώνας, με συνήθως ένα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα για τους μαθητές. Ένας λόγος λοιπόν παραπάνω για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

 

Καλό θα ήταν να εντάξετε σε αυτήν και τα βιολογικά προϊόντα, τα οποία απαλλαγμένα από χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα, συμβάλλον τα μέγιστα σε αυτή.

 

Καλό πρωινό 
Δεν ξεχνάμε ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας. Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει καλά, ιδιαίτερα μετά το νυχτερινό ύπνο, που τα αποθέματα ενέργειας είναι χαμηλά.

Μάλιστα, έρευνες έχουν συσχετίσει τη λήψη ενός υγιεινού πρωινού με καλύτερη σχολική απόδοση, μεγαλύτερη ικανότητα εκμάθησης, μνήμης και συνδυαστικής σκέψης. Αντίθετα τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό και το αντικαθιστούν με ανθυγιεινά σνακ, κουράζονται ευκολότερα, έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης και αποδίδουν λιγότερο.

 

Ιδέες για πρωινό:

1 ποτήρι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με μαργαρίνη και μέλι και 1 φρούτο

1 ποτήρι γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης και 1 φρούτο

1 ποτήρι γάλα, 1 φέτα ψωμί με μαργαρίνη και 1 αυγό

1 ποτήρι χυμός με 1 τοστ με τυρί και γαλοπούλα

 

Κολατσιό στο σχολείο 
Το κολατσιό είναι απαραίτητο στη διάρκεια του σχολικού ωραρίου διότι ανεφοδιάζει τον οργανισμό με την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, γι’ αυτό και δεν πρέπει να παραλείπεται. Σαφώς, είναι προτιμότερο το κολατσιό να ετοιμάζεται από το σπίτι.

 

Ιδέες για κολατσιό

1 σάντουιτς με τυρί, γαλοπούλα, μαρούλι, ντομάτα και 1 φρούτο

1 κομμάτι σπιτική πίτα και 1 φρούτο

1 κουλούρι Θεσσαλονίκης ή σταφιδόψωμο και 1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκαλιού

 

Σπιτικό μεσημεριανό

Το μεσημεριανό γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων (αμυλούχα, πρωτεΐνες, λιπαρά, λαχανικά) για να είναι θρεπτικά επαρκές. Μεγάλη σημασία πρέπει να δίνεται στις πρωτεΐνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, αλλά και στα «καλά» λιπαρά, απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

 

Ιδέες για μεσημεριανό

1 μπιφτέκι, 1 φλιτζάνι ρύζι, 1 μπολ σαλάτα μαρούλι με ελαιόλαδο και 1 φέτα ψωμί

1 μερίδα λαδερό, 1 μικρό κομμάτι τυρί, 1 μπολ σαλάτα ντομάτα με ελαιόλαδο και 1-2 φέτες ψωμί

1 μερίδα ζυμαρικά με σάλτσα και τριμμένο τυρί, 1 μπολ πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο

1 μέτριο ψάρι ψητό, 1 φλιτζάνι πατατοσαλάτα, 1 μπολ καρότο τριμμένο και 1 φέτα ψωμί

 

Απογευματινό σνακ πριν τις δραστηριότητες

Περίπου 2,5-3 ώρες μετά το μεσημεριανό και κοντά στις εξωσχολικές δραστηριότητες (ξένες γλώσσες, αθλητισμός), λίγο πριν ή λίγο μετά, το απογευματινό σνακ αποτελεί πηγή ενέργειας ώστε να συνεχίσουν αποτελεσματικά με το διάβασμα ή την αθλητική τους δραστηριότητα.

 

Ιδέες για απογευματινό σνακ

1 ποτήρι φυσικός χυμός με 1 φέτα ψωμί με μαργαρίνη και μαρμελάδα

1 γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς

1 μπολ ρυζόγαλο ή κρέμα με άνθος αραβοσίτου

 

Ελαφρύ βραδινό

Προτείνεται οι επιλογές για το βραδινό γεύμα να είναι πιο ελαφριές, προκειμένου να εξασφαλίσουμε πιο ήσυχο και γαλήνιο ύπνο, χωρίς εκνευρισμούς.

 

Ιδέες για ελαφρύ βραδυνό
1 τοστ με σαλάτα

½ μερίδα από το μεσημεριανό με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί

1 μπολ γάλα με δημητριακά και 1 φρούτο

1 μερίδα χορτόσουπα ή τραχανά με 1 μικρό κομμάτι τυρί και 1 φέτα ψωμί

 

Πηγή: www.organiclife.gr

Διάβασε
Στην κατηγορία: Άρθρα

Ο βασιλικός πολτός είναι μία άσπρη κρεμώδης ουσία, ισχυρά όξινη, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση, εξαιρετικά θρεπτική, η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών για να τραφούν οι προνύμφες και η ενήλικη βασίλισσα.

Φυσικές ιδιότητες του βιολογικού βασιλικού πολτού

Ο φρέσκος βασιλικός πολτός έχει λαμπερό λευκό χρώμα. Όταν όμως έρθει σε επαφή με τον αέρα ή εκτεθεί στο φως, το χρώμα του μεταβάλλεται σε ανοικτό κίτρινο και σκούρο γκρι. Η μεταβολή αυτή οφείλεται σε ένζυμα, τα οποία οξειδώνουν κάποιες ουσίες του βασιλικού πολτού και τον καταστρέφουν.

Η υφή του είναι ζελατινώδης και παχύρρευστη, αλλά με την πάροδο του χρόνου μεταβάλλεται σε συμπαγή. Το αυξανόμενο ιξώδες φαίνεται να σχετίζεται με μία αύξηση των αδιάλυτων στο νερό αζωτούχων ενώσεων, μαζί με μία μείωση των διαλυτών ελεύθερων αμινοξέων. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται, προφανώς, σε συνεχείς ενζυματικές δραστηριότητες και στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των λιπιδίων και των πρωτεϊνών.

Χαρακτηρίζεται από ελαφρύ δριμύ άρωμα και όξινη γεύση που οφείλεται στο πολύ χαμηλό pH (3,5-4,5). Η πυκνότητά του είναι περίπου 1,1gr/cm³ και είναι μερικώς διαλυτός στο νερό.

 

Σύνθεση του βασιλικού πολτού

Η μεγάλη θρεπτική αξία και οι βιολογικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού οφείλονται στην ειδική σύνθεσή του. Τα κύρια συστατικά του είναι το νερό, οι πρωτεΐνες, τα σάκχαρα, τα λιπίδια και τα μεταλλικά άλατα. Το νερό αποτελεί τα 2/3 του φρέσκου βασιλικού πολτού, αλλά σε ξηρό βάρος οι πρωτεΐνες και τα σάκχαρα υπερτερούν κατά πολύ.

Από τις αζωτούχες ενώσεις, οι πρωτεΐνες καταλαμβάνουν ποσοστό 73,9. Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον άνθρωπο είναι παρόντα σε επαρκείς αναλογίες. Σε σύνολο 29 αμινοξέων που έχουν ταυτοποιηθεί, τα πιο σημαντικά είναι το ασπαρτικό και το γλουταμινικό οξύ.

Τα σάκχαρα του βασιλικού πολτού είναι κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε σχετικά σταθερή αναλογία, όμοια με αυτή του μελιού. Σε πολλές περιπτώσεις, η φρουκτόζη και γλυκόζη μαζί αποτελούν το 90% των συνολικών σακχάρων. Άλλα σάκχαρα είναι η μαλτόζη, η τραχαλόζη, η μελιβιόζη, η ερλόζη και η ριβόζη.

Η αναλογία λιπιδίων είναι ένα σπουδαίο και πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του βασιλικού πολτού. Τα λιπίδιά του αποτελούνται κυρίως από λιπαρά οξέα με ασυνήθιστη και σπάνια δομή, μεταξύ των οποίων και το υδροξυτρανσδεκενοϊκό οξύ, το οποίο έχει αντιβακτηριακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες, επίσης περιέχει ουδέτερα λιπίδια, στερόλες (χοληστερίνη) και κεριά.

Τα κυριότερα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει είναι κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο, με μία ισχυρή επικράτηση του καλίου.

Χαρακτηριστικό του βασιλικού πολτού είναι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες: θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, πυριδοξίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνη C, D, A και Ε.

Επίσης περιέχει μία αναλογία ενεργών ουσιών, όπως η ακετυλοχολίνη που βρίσκεται σε ποσότητα πάνω από 1 mg/g και η οποία έχει αγγειoδιασταλτικές ιδιότητες, χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών που απαντώνται σε ηλικιωμένα άτομα. Έχει επίσης επίδραση και στο νευρικό σύστημα, επιτρέποντας τη μεταφορά νευρικών ταλαντώσεων από μία νευρική ίνα σε άλλη. Tέλος, διεγείρει την έκκριση αδρεναλίνης.

 

Τα οφέλη του βασιλικού πολτού

Ο βασιλικός πολτός παρέχει μία σειρά από θρεπτικά, ενεργητικά και μεταβολικά οφέλη. Επιδρά στη μακροζωία, βοηθά στη διατήρηση της υγείας, της ομορφιάς και της νεότητας, στις διάφορες λειτουργίες του σώματος και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες.

Ευνοεί την οξυγόνωση των ιστών, διεγείρει την όρεξη και την ψυχική διάθεση, προικίζει τον οργανισμό με ερυθροποιητικές ιδιότητες (παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων), δρα ως αναλγητικό ελαφρύνοντας την αίσθηση του πόνου, βρίσκει εφαρμογή σε πόνους ρευματισμών, σε νεφρικά συμπτώματα που συναντώνται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και στην ανάπτυξη των πρόωρων παιδιών.

Επίσης διεγείρει την αντιβιοτική δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, εμποδίζοντας την εισβολή και δράση των επιβλαβών βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Επιπλέον ενεργεί ως τονωτικό του νευρικού συστήματος, ιδιότητα που οφείλεται στην παρουσία της ακετυλοχολίνης.

Συνεπώς, ο βασιλικός πολτός είναι ένα πολύτιμο μελισσοκομικό προϊόν, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως συμπλήρωμα διατροφής αλλά και ως φάρμακο. Συνιστάται τόσο για άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης, αλλά και για υγιή άτομα στα οποία προσδίδει καλύτερη φυσική κατάσταση, μεγαλύτερη αντοχή κατά τη διάρκεια εντατικών δραστηριοτήτων και γενικώς ενισχύει τη γενική κατάσταση του οργανισμού εναντίον διαφόρων επιθέσεων. Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη του μαστού και του ενδομητρίου και από την αρθρίτιδα.

Οι ανεπιθύμητες δράσεις του βασιλικού πολτού Μπορεί να προκαλέσει οξεία αναφυλακτική αντίδραση. Έχει θεωρηθεί έως απειλητικός για τη ζωή, σε ασθενείς με άσθμα.

Πηγή: www.organiclife.gr

Διάβασε
Στην κατηγορία: Άρθρα

Όση γλύκα μας χαρίζει άλλο τόσο βλάπτει τον οργανισμό μας. Τι είναι; Μα φυσικά η ζάχαρη!

Γιατί να την κόψουμε «μαχαίρι» αν είμαστε λάτρεις του γλυκού; Μήπως υπάρχει εναλλακτική που δεν μας αφαιρεί το…δικαίωμα στη γλύκα;

Η φυσικότερη εναλλακτική επιλογή έναντι της κλασικής ζάχαρης είναι η βιολογική ζάχαρη καρύδας Βιοαγρός, η οποία απέχει πολύ από τις επεξεργασμένες, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

 

Γνωρίστε τα χαρακτηριστικά της βιολογικής ζάχαρης καρύδας.

Η καλλιέργεια της βιολογικής καρύδας συνηθίζεται στις χώρες με τροπικό κλίμα, όπως οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία. Οι παραγωγοί συνήθως χρησιμοποιούν σάπιους φλοιούς και φύλλα καρύδας ως φυσικά λιπάσματα, γι’ αυτό και το νέκταρ και το φρούτο της καρύδας είναι φιλικά στο περιβάλλον.  Προϊόν των λουλουδιών του δέντρου, η βιολογική ζάχαρη καρύδας, ελάχιστα επεξεργασμένη, αποτελεί την πλήρη, φυσική γλυκαντική ουσία, μακριά από χημικά, συντηρητικά και πρόσθετα αρώματα και χρώματα.

 

Ο χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης σε σχέση με την κλασική ζάχαρη (κλασική ζάχαρη 65, ζάχαρη καρύδας=35) δείχνει ότι εκκρίνεται λιγότερη ινσουλίνη στον οργανισμό  χωρίς να πέφτουν υπερβολικά τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος. Μία αισθητά μεγάλη μείωση στα επίπεδα της γλυκόζης οδηγεί σε μεγαλύτερη πείνα και αδυναμία κορεσμού με αποτέλεσμα αύξηση του βάρους και μελλοντικά παχυσαρκία. Αντιθέτως, η ζάχαρη καρύδας δεν προκαλεί κάτι τέτοιο, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη, και βοηθά στον έλεγχο ασθενειών, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία και προστατεύει από ασθένειες, όπως καρδιοπάθεια. Είναι μάλιστα κατάλληλη και για διαβητικούς, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

 

Δεν περιέχει λιπαρά και κορεσμένα και είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο κ.ά., αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη, νικοτινικό οξύ, βιοτίνη και ινσιτόλη, που κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα, στον εγκέφαλο, στην καρδιά και στη γενικότερη λειτουργία του οργανισμού μας.

 

Προσοχή!

Η βιολογική ζάχαρη καρύδας με τη λιγότερη επεξεργασία είναι αυτή που παράγεται με επεξεργασία χαμηλής θερμοκρασίας, η οποία κρατά ανέπαφα τα φυσικά ένζυμα της ζάχαρης. Αν δεν έχει παραχθεί έτσι, τότε η επεξεργασία στην οποία υπόκειται είναι μεγαλύτερη, αλλά και πάλι μικρότερη από την κλασική ζάχαρη.

 

Αν προσέχετε τη διατροφή σας, αν πασχίζετε για απώλεια βάρους, αν είστε διαβητικός, η Βιοαγρός σας συνιστά τη βιολογική ζάχαρη καρύδας. Η καλύτερη εναλλακτική στη συμβατική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, φιλική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Δοκιμάστε την!

Διάβασε