Υλικά Συνταγής

500γρ φασόλια μέτρια
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100γρ μικρά άσπρα μανιτάρια καθαρισμένα σε φέτες
4-5 κ.σ. μαϊντανός , ψιλοκομμένος
1/2 κ.γ. σέλερι,  ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ζεστό νερό
400γρ  ντομάτα κον κασέ ή 600γρ φρέσκια ντομάτα, τριμμένη
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
    • Αποβραδίς, μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό.
    • Την επόμενη μέρα σουρώνουμε τα φασόλια και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό.
    • Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και λίγο αλάτι βάζουμε τα φασόλια, ώστε να καλύπτονται πλήρως με το νερό.
    • Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε.
    • Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
    • Στο μεταξύ, σε ένα ταψί βάζουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το καρότο, τα μανιτάρια και τη σκελίδα σκόρδο και ψήνουμε στους 180ο C για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
    • Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε τα φασόλια, το σέλερι, το μαϊντανό, 1/2 φλ. ζεστό νερό και αλατοπιπερώνουμε.
    • Επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
    • Βγάζουμε πάλι το ταψί από το φούρνο, ανακατεύουμε τα φασόλια ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε την ντομάτα.
    • Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγη ρίγανη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 50-60 λεπτά στους 180ο C, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν και η σάλτσα να δέσει.