Υλικά Συνταγής
500γρ φασόλια μέτρια
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100γρ μικρά άσπρα μανιτάρια καθαρισμένα σε φέτες
4-5 κ.σ. μαϊντανός , ψιλοκομμένος
1/2 κ.γ. σέλερι, ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ζεστό νερό
400γρ ντομάτα κον κασέ ή 600γρ φρέσκια ντομάτα, τριμμένη
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
• Αποβραδίς, μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό.
• Την επόμενη μέρα σουρώνουμε τα φασόλια και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό.
• Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και λίγο αλάτι βάζουμε τα φασόλια, ώστε να καλύπτονται πλήρως με το νερό.
• Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε.
• Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
• Στο μεταξύ, σε ένα ταψί βάζουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το καρότο, τα μανιτάρια και τη σκελίδα σκόρδο και ψήνουμε στους 180ο C για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
• Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε τα φασόλια, το σέλερι, το μαϊντανό, 1/2 φλ. ζεστό νερό και αλατοπιπερώνουμε.
• Επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
• Βγάζουμε πάλι το ταψί από το φούρνο, ανακατεύουμε τα φασόλια ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε την ντομάτα.
• Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγη ρίγανη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 50-60 λεπτά στους 180ο C, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν και η σάλτσα να δέσει.