Blog
image1

Ταχινόπιτες

Υλικά:

Υλικά για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
40 ml ηλιέλαιο
10 γρ. μαγιά ξερή
10 γρ. μαχλέπι
1 κ. γλ. σκόνη τζίντζερ
45 γρ. ζάχαρη
1 κ. γλ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
360 ml νερό

Υλικά για τη γέμιση:
400 γρ. ταχίνι
150 γρ. ζάχαρη
1½ κ.σ. κανέλα

Μοιράσου αυτό το άρθρο
Facebook

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το συνολικό νερό της συνταγής. Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη.
  • Βάζουμε τα δύο είδη αλευριού σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το τζίντζερ και το μαχλέπι.
  • Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το ηλιέλαιο και το υπόλοιπο νερό. Το ζυμώνουμε καλά και ρίχνουμε και το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να μην κολλάει το ζυμάρι στα χέρια.
  • Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 10 μπαλάκια, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 40΄ σε ζεστό σημείο. Η ζύμη θα φουσκώσει έτσι κι αλλιώς και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος απλά θα πάρει παραπάνω χρόνο.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά για την γέμιση.
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε µε πλάστη σε παραλληλόγραμμο σχήμα.
  • Με κουτάλι βάζουμε κατά μήκος του φύλλου 2 κ.σ. γέμιση και το απλώνουμε.
  • Αλείφουμε µε κουτάλι ή μαχαίρι, αφήνοντας κενό γύρω γύρω 1 εκ.
  • Διπλώνουμε το φύλλο κατά μήκος δυο φορές και το τυλίξουμε σε ένα μακρόστενο ρολό. Τεντώνουμε το φύλλο σχεδόν μισή φορά το μέγεθός του και το στρίβουμε αρκετά.
  • Δημιουργούμε δυο σαλίγκαρους προς την αντίθετη κατεύθυνση και τα ενώνουμε βάζοντας τα το ένα πάνω στο άλλο.
  • Με τον πλάστη τα πατάμε λίγο ώστε να κολλήσουν και να απλώσουν.
  • Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30´.
  • Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 30´ σε προθερμασμένο φούρνο.

Και καλή μας όρεξη!

 Συνταγή από Παναγιώτη Μπράχο