bioagros βιολογικά προϊόντα - Blog

Στην κατηγορία: Γλυκά

Υλικά:

- 80 γρ κινόα (ωμή)

- 70 γρ σταφίδες

- 150 γρ νιφάδες βρώμης ολικής

- 150 γρ αμύγδαλα (ανάλατα και άψητα)

- 100 γρ σιρόπι αγαύης

- 70 γρ σουσάμι (αναποφλοίωτο)

- 2 ώριμες μπανάνες (200 γρ χωρίς τις φλούδες)

- 100 γρ ταχίνι θαλασσινό

- 2 κ.γ κανέλα Κεϋλάνης 

- 14 γρ σπόρους chia (1 κ.σ)

- μια τσιμπιά θαλασσινό αλάτι

- ξύσμα από 1 πορτοκάλι

- 70 γρ νερό ή χυμό από πορτοκάλι

 


Εκτέλεση:

  1. Ξεπλένουμε την κινόα πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Αυτό το κάνουμε για 2-3 λεπτά και την τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε να πικρίσει. Βράζουμε για 10-15 λεπτά. 

 

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 σε αέρα και όσο μαγειρεύουμε την κινόα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης, τις σταφίδες, το σουσάμι, τους σπόρους chia, το αλάτι και την κανέλα.  

 

  1. Θρυμματίζουμε τα αμύγδαλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας

 

  1. Λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και τις προσθέτουμε στο μείγμα μας. Προσθέτουμε το ταχίνι και την αγαύη και ανακατεύουμε πολύ καλά. 

 

  1. Αφού έχει βράσει η κινόα, ξεπλένουμε  πολύ καλά και την προσθέτουμε στο μείγμα μας. Προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και νερό ή χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.  Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κανέλα ή αγαύη εάν θεωρούμε ότι χρειάζεται. 

 

  1. Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα τετράγωνο ταψάκι 35 χ 35 και ψήνουμε στους 170 σε αέρα  για 25 λεπτά

 

Tip:

- Μπορούμε να χρησιμοποίησουμε αντί για σιρόπι αγαύης, πετιμέζι

Διάβασε
Στην κατηγορία: Γλυκά

Υλικά:
- 100 γρ αλέυρι από φασόλια

- 250 ml γάλα καρύδας (κονσέρβα και όχι ψυγείου)

- 50 γρ ζάχαρη καρύδας 

- 30 γρ λάδι καρύδας

- μια τσιμπιά θαλασσινό αλάτι

- 2 κ.γ baking powder

- 1 κ.γ φυσική βανίλια

- 1 κ.γ σπόρους chia


Για το γαρνίρισμα
- μπανάνα
- κανέλα Κεϋλανης
- μέλι ή σιρόπι αγαύης
- καρύδια

 

 Εκτέλεση:

  1. Λιώνουμε το λάδι καρύδας

 

  1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε

 

  1. Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελάχιστο λάδι καρύδας και αφού το αφήσουμε να κάψει καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά 7/9 και βάζουμε από το μείγμα μας (έβαλα μισή κουτάλα της σούπας). Μετά από λίγο (έχει φουσκώσει και ξεκολλάει πολύ εύκολα), την αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα

 

  1. Σερβίρουμε με μπανάνα, κανέλα, καρύδια και μέλι ή σιρόπι αγαύης

 

Tips:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βαφλέρα αν έχετε.

Διάβασε
Στην κατηγορία: Άρθρα

Αν συνεχίζετε να «ξινίζετε» στην όψη του ακτινιδίου, διαβάστε για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας και σίγουρα θα σπεύσετε να προμηθευτείτε μια σακούλα ακτινίδια, από το πλησιέστερο μανάβικο.

Εξωτικό, θρεπτικό και ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό, το ακτινίδιο είναι το κατεξοχήν φρούτο του χειμώνα. Είναι πολύ ζουμερό και έχει μια χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση, που ίσως και να αποθαρρύνει πολλούς να το προτιμούν. Οι ευεργετικές του όμως ιδιότητες, σίγουρα θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε.

Το ακτινίδιο δεν είναι μόνο ευεργετικό για την υγεία, αλλά έχει και ιδιαίτερα χαμηλή θερμιδική αξία, για όσους προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους. Μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό ή σε κάποιο γλυκό, ή να φτιάξετε τη δική σας μαρμελάδα από ακτινίδιο. Η διατροφική του αξία διατηρείται σε οποιαδήποτε μορφή του.

Αν συνεχίζετε να «ξινίζετε» στην όψη του ακτινιδίου, διαβάστε για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας και σίγουρα θα σπεύσετε να προμηθευτείτε μια σακούλα ακτινίδια, από το πλησιέστερο μανάβικο.

Προστατεύει από το άσθμα και ασθένειες του αναπνευστικού

Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προστατεύει ιδιαίτερα τα παιδιά από την εμφάνιση ασθματικών κρίσεων. Συγκεκριμένα πρόσφατες μελέτες που διενεργήθηκαν στην Ιταλία, σε παιδιά ηλικίας 6-7 ετών, απέδειξαν τα οφέλη του ακτινιδίου για την αναπνευστική λειτουργία. Τα παιδιά που κατανάλωναν 5 με 7 μερίδες εσπεριδοειδών και ακτινιδίων την εβδομάδα, εμφάνισαν μικρότερες πιθανότητες άσθματος σε ποσοστό 44%, σε σύγκριση με τα παιδιά που κατανάλωναν ακτινίδιο μόνο μια φορά την εβδομάδα. Ακόμη η έρευνα έδειξε ότι ο βραδινός βήχας μειώθηκε κατά 27%, η δύσπνοια κατά 32%, η καταρροή κατά 28%, ενώ ο έντονος «συριγμός» στην αναπνοή, κατά 41% και ο χρόνιος βήχας κατά 25%. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του φρούτου σε βιταμίνη C, τόσο, που καλύπτει την συνιστώμενη αναγκαία ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός.

Καταπολεμά τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Η καθημερινή κατανάλωση ακτινιδίων, δρα ευεργετικά για την καρδιά μας. Το ακτινίδιο είναι περισσότερο αποτελεσματικό σε σύγκριση με την ασπιρίνη, που καταναλώνουμε προληπτικά για την προστασία της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ακτινίδια δεν προκαλούν φλεγμονές ή λοιπές παρενέργειες στο έντερο. Μελέτη που διενεργήθηκε σε Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση 2 με 3 ακτινιδίων την ημέρα, μειώνει σημαντικά τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων και το ενδεχόμενο δημιουργίας θρομβώσεων στο αίμα, σε ποσοστό 18%. Ανάλογα ενθαρρυντικά ήταν και τα δείγματα για την μείωση των τριγλυκεριδίων, σε ποσοστό της τάξης του 15%. Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός προστατεύεται από την δημιουργία «πλακών» στα τοιχώματα των αρτηριών και συνεπώς και από τις καρδιακές παθήσεις.

 

Έχει αντικαρκινική δράση

Τα ακτινίδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες από φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά βοηθούν σημαντικά στην προστασία και αποτροπή οξυγόνωσης του DNA. Η προστασία του DNA είναι σημαντική καθώς έτσι μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος εμφάνισης και ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Βοηθά στην καλύτερη πέψη

Το ακτινίδιο είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Οι συγκεκριμένες ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της πέψης, καθώς λειτουργούν ρυθμιστικά και απομακρύνουν τις περιττές για τον οργανισμό τοξίνες, ιδίως από το έντερο. Η εν λόγω λειτουργία βοηθά στην αποτροπή της εμφάνισης του καρκίνου στο παχύ έντερο. Καταλυτική είναι και η δράση του ακτινιδίου σε προβλήματα δυσκοιλιότητας και λοιπά γαστρεντερικά προβλήματα.

Προστατεύει τα μάτια

Το ακτινίδιο είναι πλούσια πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο αντιοξειδωτικών που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού. Η λουτεΐνη φιλτράρει το μπλε φως και καταπολεμά τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε καταρράκτη και την σχετική με την ηλικία, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί τη βασική αιτία τύφλωσης για τους ανθρώπους άνω των 55. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωση 3 περίπου ακτινιδίων, μειώνει σημαντικά το ρίσκο εμφάνισης παθήσεων στο μάτι, όπως γλαύκωμα, εκφύλιση της ώχρας κηλίδας κ.ά.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Τα ακτινίδια είναι καλοί ρυθμιστές των επιπέδων της πίεσης του αίματος. Είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες και ιδίως σε κάλιο. Το κάλιο είναι σημαντικό στοιχείο των κυττάρων και των σωματικών υγρών. Βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και στη αρτηριακή πίεση, αντιμετωπίζοντας τις βλαβερές συνέπειες από την τυχόν μεγάλη ποσότητα νατρίου.

­

Είναι καλό για την επιδερμίδα μας

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει και χαρίζει ένα υγιές και φωτεινό δέρμα, αποτρέποντας την εμφάνιση τυχόν ανεπιθύμητων παθήσεων.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, που είναι ένα από τα πιο «δυνατά» αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό μας, τα ακτινίδια θωρακίζουν τον οργανισμό από εξωτερικούς «εχθρούς», ενώ παράλληλα χαρίζουν ενέργεια και ευεξία.

Καταπολέμα την ανδρική στειρότητα

Λόγω του ότι το ακτινίδιο περιέχει αργινίνη, ένα αμινοξύ με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση της περιοχής των ανδρικών γεννητικών οργάνων, καταπολεμώντας σημαντικά τη στυτική δυσλειτουργία.

Βοηθά τις εγκύους

Η μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέος που περιέχει το ακτινίδιο, το κάνει ιδιαίτερα ευεργετικό για τις εγκύους, καθώς βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος του εμβρύου στη μήτρα. Ενδείκνυται λοιπόν για τις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης να καταναλώνουν ακτινίδια, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν γενετικές ανωμαλίες στα κυοφορούμενα έμβρυα.

 

Πηγή: https://www.clickatlife.gr/

Διάβασε