bioagros βιολογικά προϊόντα - Blog

Στην κατηγορία: Άρθρα

Η βρώμη είναι ένα ποώδες σιτηρό τον οποίο ευδοκιμεί κυρίως κατά τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο. Ανήκει στη κατηγορία των αγρωστοειδών φυτών, των οποίων τα σπέρματα δίνουν αλεύρι και είναι κοινώς γνωστά ως δημητριακά. Ιστορικά η βρώμη πρωτοεμφανίστηκε στην Ταταρία και φαίνεται να καλλιεργείται από την προϊστορική εποχή.

Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στις αραιές, γόνιμες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ νοτιότερα δεν είναι τόσο συνηθισμένη η καλλιέργεια της.

Διατροφικό προφίλ

Η βρώμη ως είδος δημητριακού είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή για τα οικόσιτα και όχι μόνο ζώα, αλλά και για των άνθρωπο. Ο χόνδρος (πλιγούρι) της βρώμης έχει μεγάλη θρεπτική αξία και παρατηρείται κάποια τονωτική δράση στις μικρές ηλικίες παιδιά και στους αρρώστους. Η βρώμη έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες E, B1, B2, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο, β-γλυκάνη και φυτικές ίνες και έχει μεγάλη απόδοση ενέργειας.

Διατροφικά οφέλη

Η βρώμη είναι μια υγιεινή τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία. Κλινικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση βρώμης αλλά και των παραγώγων της (όπως κουάκερ, νιφάδες βρώμης, παξιμάδια βρώμης) έχουν κάποια επίδραση στην μείωση της χοληστερίνης λόγω των διαλυτών ινών που περιέχει. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλή η επίδραση της στην μείωση της LDL χοληστερίνης στο αίμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2003 από την ιατρική ομάδα της Αμερικής επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως η βρώμη, βοηθάει στο να αποτραπούν οι καρδιακές παθήσεις.

Μελέτες επίσης έδειξαν ότι η β-γλυκάνη έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στο διαβήτη. Στα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ενθαρρύνεται η κατανάλωση προϊόντων βρώμης καθώς παρατηρείται χαμηλότερη αύξηση του σακχάρου του αίματος λόγω της β-γλυκάνης και σταθεροποίηση των επίπεδων σακχάρου αίματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το κουάκερ, οι νιφάδες βρώμης είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και μπορεί να καταναλωθεί από τους αθλητές και από όσους υιοθετούν ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.

Άλλες επιδράσεις

Νευρικό σύστημα, άγχος, αρτηριακή πίεση, αϋπνία, πέτρες ουροδόχου κύστης, υπερκόπωση

Τρόποι κατανάλωσης και χρήσης

Η βρώμη, υπάρχει στη διατροφή μας ποικιλοτρόπως ανάλογα με την επεξεργασία της. Το γνωστό σε όλους μας, πλιγούρι, το οποίο προκύπτει από τεμαχισμό του καρπού της βρώμης και το αλεύρι κατόπιν άλεσης της βρώμης, το οποίο χρησιμοποιείται σε δημητριακά και υπάρχει ως συστατικό σε μούσλι. Κατόπιν επεξεργασίας στον ατμό προκύπτουν οι νιφάδες βρώμης(κουάκερ), οι οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και αποτελούν υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Η βρώμη, παρόλο που δε κρίνεται πάντα κατάλληλη για τη παρασκευή ψωμιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε διάφορα είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, όπως σε κάποια είδη ψωμιού, παξιμάδια, μπισκότα, κέικ, και γλυκά βρώμης. Διατίθεται επίσης ως κουάκερ που προκύπτει από ωμή αποφλοιωμένη ή αναποφλοίωτη βρώμη ή ως κόκκους βρώμης από αποφλοιωμένη και κατόπιν μικρής επεξεργασίας. Στην μαγειρική η βρώμη μπορεί να καταναλωθεί ως χυλός ή ακόμα και σαν συστατικό σε σούπες ή άλλες συνταγές.

Στην βιομηχανία τροφίμων η βρώμη χρησιμοποιείται στην παρασκευή μπύρας, σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία.

Υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Οι νιφάδες βρώμης θεωρούνται μια πολύ καλή και θρεπτική επιλογή για το πρώτο γεύμα της ημέρας μας. Μπορούν να συνδυαστούν με γάλα, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, μέλι, σταφίδες και κανέλλα. Έτσι ξεκινάμε τη μέρα γευστικά και χωρίς το αίσθημα της πείνας.

Επίσης τα μπισκότα βρώμης, μπορούν να αποτελέσουν μια θρεπτική επιλογή σνακ για άτομα τα οποία έχουν έντονο ρυθμό ζωής και ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Έτσι μη παραλείποντας τα ενδιάμεσα γεύματα, παίρνουν την απαραίτητη ενέργεια μέσα από θερμίδες τόσο ελάχιστες ποσοτικά όσο και καλές ποιοτικά.

 

Πηγή: www.diatrofi.gr

Διάβασε
Στην κατηγορία: Άρθρα

Ο βιολογικός τοματοχυμός καλύτερος από ισοτονικά ποτά του εμπορίου. Προτιμήστε τις βιολογικές τομάτες!

Καλύτερος από τα ισοτονικά ποτά του εμπορίου αποδεικνύεται ο χυμός της τομάτας, καθώς σύμφωνα με ευρήματα ελλήνων επιστημόνων, όταν καταναλώνεται βοηθά στην αποκατάσταση των μυών και στην επαναφορά των επιπέδων γλυκόζης του αίματος μετά από σωματική άσκηση.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα που έρχονται από τους ειδικούς του Γενικού Χημείου του Κράτους και παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Food and Chemical Toxicology», υπογραμμίζουν για πολλοστή φορά τον ευεργετικό για τον οργανισμό μας «θησαυρό» πολύτιμων ουσιών που κρύβει μέσα της η τομάτα.

Τοματοχυμός εναντίον οξειδωτικού στρες

Στις δοκιμές συνολικής διάρκειας δύο μηνών έλαβαν μέρος 15 αθλητές. Οι ερευνητές προχωρούσαν στην καταγραφή των ζωτικών λειτουργιών των εθελοντών πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση προγράμματος έντονης σωματικής άσκησης. Εννιά από τους αθλητές έπιναν χυμό τομάτας μετά την άσκηση, ενώ οι υπόλοιποι έξι έπιναν ένα κοινό ισοτονικό ποτό του εμπορίου.

Βάσει των μετρήσεων των ειδικών, φάνηκε ότι όσοι έπιναν χυμό τομάτας μετά από την άσκηση εμφάνιζαν ταχύτερη αποκατάσταση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους και των μυών τους, συγκριτικά με όσους είχαν καταναλώσει ισοτονικό ποτό.

Φάνηκε ακόμη, ότι μετά από ένα διάστημα δύο μηνών, η κατανάλωση τοματοχυμού περιόριζε σημαντικά τα επίπεδα οξειδωτικού στρες του οργανισμού των «τοματόφιλων» εθελοντών.

Οι τομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια ουσία που τους χαρίζει το κόκκινο χρώμα τους. Η ευεργετική για τον οργανισμό δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν είναι γνωστή. Μελέτες έχουν δείξει ότι χαρίζουν προστασία ενάντια σε καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παθήσεις, γεγονός που υποδηλώνεται άλλωστε και από το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής των μεσογειακών λαών, οι οποίοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε τομάτες.

Τα νέα ευρήματα των Ελλήνων επιστημόνων έρχονται να υποστηρίξουν τα αποτελέσματα παλαιότερης μελέτης σουηδών ερευνητών, κατά την οποία ο τοματοχυμός βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες του οργανισμού που συνοδεύει την έντονη σωματική άσκηση.

Τότε οι ειδικοί είχαν υποβάλει μια ομάδα υγιών εθελοντών σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής υψηλής έντασης, το οποίο επί 20 λεπτά απαιτούσε το 80% των υψηλότερων καρδιακών τους παλμών. Μετά την άσκηση και με τη βοήθεια δειγμάτων αίματος, οι σουηδοί επιστήμονες αναζητούσαν στο αίμα των αθλούμενων τη χημική ουσία 8-oxodG, η οποία σχετίζεται με οξειδωτικές βλάβες και την ανάπτυξη αρκετών παθήσεων.

Από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, είχε φανεί ότι οι εθελοντές που έπιναν χυμό τομάτας μετά την άσκηση και για διάστημα πέντε εβδομάδων, εμφάνιζαν σημαντική μείωση των επιπέδων οξειδωτικού στρες στον οργανισμό τους συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Προμηθευτείτε λοιπόν τις ωραίες βιολογικές τομάτες σας, φτιάξτε το δικό σας βιολογικό υγιεινό χυμό και... εις υγείαν !!!

 

Πηγή: www.organiclife.gr

Διάβασε
Στην κατηγορία: Άρθρα

Η σόγια αποτελεί ένα ολοένα και συχνότερα καταναλούμενο τρόφιμο στην ευρωπαϊκή διατροφή. Ποια είναι όμως τα θετικά της σόγιας και γιατί οι Ανατολικοί λαοί που τη χρησιμοποιούν σαν κύριο τρόφιμο από παιδική ηλικία έχουν πολύ λιγότερα καρδιοαγγειακά;

Η σόγια είναι ένα ενδιαφέρον τρόφιμο για πάρα πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα απ τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα έχει μια πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Η περιεκτικότητα της σόγιας σε πρωτεΐνες φτάνει τα επίπεδα του 35 με 40 τοις εκατό. Αυτό είναι εντυπωσιακό αν λάβει κανείς υπόψη πως δεν υπάρχει άλλο φυτικής προέλευσης τρόφιμο που να έχει τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Ως γενικό κανόνα θέτουμε ότι οι πρωτεΐνες του γάλακτος και του κρέατος είναι καλύτερες πρωτεΐνες. Είναι καλύτερες πρωτεΐνες γιατί παρέχουν απαραίτητα αμινοξέα και έχουν την υψηλότερη βιολογική αξία. Οι φυτικές πρωτεΐνες ως γενικό κανόνα έχουμε ότι είναι υποδεέστερες.

Η σόγια όμως ανάμεσα στις υποδεέστερες πρωτεΐνες έχει την υψηλότερη διατροφική αξία απ’ όλες τις φυτικής προέλευσης τροφές, μια διατροφική αξία η οποία προσεγγίζει, είναι σχεδόν παρόμοια με τη διατροφική αξία του γάλακτος και του κρέατος.

Έχει όμως και δύο άλλες σημαντικές ιδιότητες.. Η μια είναι ότι περιέχει λιπαρά μεν, αλλά περιέχει χαμηλή συχνότητα κεκορεσμένων λιπαρών, των κακών λιπαρών οξέων δηλαδή, και έχει την ιδιαιτερότητα ότι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις δυο κατηγοριών λιπαρών οξέων, των ωμέγα 6 και ωμέγα 3.

Το μείγμα αυτό των λιπαρών οξέων, τελευταίες μελέτες τονίζουν ότι τροφές που έχουν τα μείγματα αυτών των λιπαρών οξέων είναι αυτές που είναι πιο αποτελεσματικές όσον αναφορά την προστασία έναντι των καρδιοαγγειακών παθήσεων.

 Άρα έχουμε λοιπόν ένα τρόφιμο που, έχει πολλές και καλές πρωτεΐνες, ισάξιες αυτές των ζωικής προέλευσης τροφίμων, και ταυτόχρονα έχει και μια πολύ καλή αναλογία δυο κρίσιμων λιπαρών οξέων τα οποία προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Και ακόμη έχει δυο σημαντικές ιδιότητες, η μια είναι ότι δεν περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, αλλά και ταυτόχρονα είναι «καλοί» υδατάνθρακες είτε μονοσακχαρίτες είτε φυτικές ίνες, και για τη σημασία των φυτικών ινών υπάρχουν πάρα – πάρα πολλά δεδομένα, και επίσης περιέχει και πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, ένα εκ των οποίων είναι το ασβέστιο.

 Αυτός είναι ο λόγος όταν τα παιδιά εμφανίσουν αλλεργία στο γάλα, στο αγελαδινό γάλα, που είναι η συνήθης μορφή κατανάλωσης, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, η εναλλακτική λύση είναι γάλα σόγιας.

Πηγή: www.organiclife.gr

Διάβασε