Υλικά Συνταγής
500 γρ. φακές ψιλές
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μικρά πράσα ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
2 καρότα τριμμένα
2 φρέσκιες τομάτες ψιλοκομμένες
1 κόκκινη πιπεριά σε μικρά κυβάκια
2 κουταλιές κοφτές πελτέ ντομάτας
2 δαφνόφυλλα
λίγη ρίγανη
λίγο ξύδι, λίγο ελαιόλαδο & μαϊντανός για το σερβίρισμα
αλάτι & πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
• Ξεπλένουμε τις φακές, τις βράζουμε σε μπόλικο νερό για 5 λεπτά και τις στραγγίζουμε.
• Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 3 λεπτά.
• Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο και την πιπεριά και ανακατεύουμε για να λαδωθούν. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας.
• Προσθέτουμε τις φακές, τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο και νερό ζεστό για να σκεπάζει το φαγητό.
• Σκεπάζουμε το φαγητό και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο από το 1/2 φλ. σιγά σιγά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν οι φακές.
• Στο τέλος προσθέτουμε 2 κουταλιές ξύδι και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.
Δοκιμάζουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε με ελιές, φέτα και τραγανό ψωμί.
Υλικά Συνταγής
500γρ φασόλια μέτρια
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100γρ μικρά άσπρα μανιτάρια καθαρισμένα σε φέτες
4-5 κ.σ. μαϊντανός , ψιλοκομμένος
1/2 κ.γ. σέλερι, ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ζεστό νερό
400γρ ντομάτα κον κασέ ή 600γρ φρέσκια ντομάτα, τριμμένη
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
• Αποβραδίς, μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό.
• Την επόμενη μέρα σουρώνουμε τα φασόλια και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό.
• Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και λίγο αλάτι βάζουμε τα φασόλια, ώστε να καλύπτονται πλήρως με το νερό.
• Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε.
• Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
• Στο μεταξύ, σε ένα ταψί βάζουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το καρότο, τα μανιτάρια και τη σκελίδα σκόρδο και ψήνουμε στους 180ο C για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
• Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε τα φασόλια, το σέλερι, το μαϊντανό, 1/2 φλ. ζεστό νερό και αλατοπιπερώνουμε.
• Επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
• Βγάζουμε πάλι το ταψί από το φούρνο, ανακατεύουμε τα φασόλια ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε την ντομάτα.
• Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγη ρίγανη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 50-60 λεπτά στους 180ο C, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν και η σάλτσα να δέσει.
Υλικά Συνταγής
1 κιλό αρνί κομμένο σε μικρά κομμάτια
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
1 καρότο σε κυβάκια
4 σκ. σκόρδο
500γρ ρεβύθια ΒιοΑγρός
1/2 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες ή κον κασέ
1 κλαδάκι θυμάρι
1 δαφνόφυλλο
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
• Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό με λίγη σόδα μαγειρικής για να φουσκώσουν.
• Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε, τα βράζουμε για 30΄ και έπειτα τα στραγγίζουμε.
• Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας.
• Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και τα κρεμμύδια σε φέτες. Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά έως ότου τα κρεμμύδια γίνουν διάφανα.
• Μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, τα ρεβύθια, το θυμάρι, το δαφνόφυλλο, τις ντομάτες και ελάχιστο νερό.
• Σκεπάζουμε το φαγητό και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, έως ότου μαλακώσει το κρέας και χυλώσουν τα ρεβύθια.
• Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού.
Συμβουλή: Η σάλτσα του φαγητού πρέπει να είναι δεμένη και όχι νερουλή.